Het kappen van een houtkant langs de E313 in Olen is nodig in het kader van een houtkantbeheer. De kant wordt niet gerooid en moet binnen enkele jaren uitgroeien tot een nieuw houtwal die een natuurlijke bescherming biedt tegen lawaaioverlast.

Hakhoutbeheer voor een gezond en veilig groen scherm

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft een vergunning gekregen voor het snoeien van bomen ten zuiden van de E313 tussen de oprit van de snelweg en de Bulestraat. Peter Bruyninckx, woordvoerder van AWV, legt uit waarom die ingreep nodig is.

Het snoeien van de bomen past in het hakhoutbeheer van AWV. Wat houdt dit precies in?

“Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten of terugsnoeien van bomen en struiken. Hierbij zagen we bomen en struiken tot op 15 à 20 cm boven de grond af. De wortels blijven zitten. Zo kunnen ze weer uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. In het voorjaar komen al meteen nieuwe scheuten tevoorschijn uit de stompen. En binnen enkele jaren staat er een meer gesloten groenscherm. Hakhoutbeheer is een onderhoudswerk dat we moeten blijven herhalen om de 10 à 15 jaar.”

Welk gevaar vormen de bomen precies?

“De bomen op bermen en taluds naast wegen kunnen bij hevige wind of in nattere periodes takken verliezen of zelfs omvallen. Zo vormen ze een gevaar voor de weggebruikers. Door te snoeien zorgen we er bovendien ook voor dat de verkeersborden in de buurt van groen duidelijk zichtbaar blijven staan. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Tot slot levert ons hakhoutbeer ook een verjonging op van de beplanting en een verrijking van het ecosysteem in de bermen.”

Zullen de omwonenden meer last hebben van de geluiden van het verkeer op de E313?
“Neen. Het snoeien van de struiken en de bomen in bermen bij de E313 heeft geen invloed op het geluidsniveau van de snelweg. Beplanting houdt enkel geluid tegen als het gaat om een strook van bomen of struiken, enkele honderden meters breed, die met groen gesloten is van bodem tot kruin. Dat is op die plaats niet het geval.”

Geluidsschermen blijven nodig!

In de vergunning van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar is het advies van het schepencollege als voorwaarde opgenomen. AWV moet zich aan volgende regels houden:
- Een volledige kaalslag is verboden;
- Uitheemse soorten zoals Amerikaanse vogelkers moeten bestreden worden;
- Twee jaar na de werken moeten eventuele ‘gaten’ opgevuld worden met streekeigen soorten;
- Het bespuiten met herbiciden of platbranden van het talud is verboden;
- Ter hoogte van speelterrein ’t Schommensteegje moet AWV de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, bijvoorbeeld een tijdelijke omheining of bijkomende dichte beplanting langs het speelterrein;
- AWV moet een onderhoudsprogramma opstellen en uitvoeren om de houtkant in goede staat te houden.

Daarnaast blijft het college bij het standpunt dat het plaatsen van geluidsschermen nodig is. De woningen die gelegen zijn langs het traject ondervinden immers geluidsoverlast van de E313.

Meer info: www.hakhoutbeheer.be